12 01/15
19:06

Intelegerea variatelor tipuri de leziuni sportive

leziuni-sportiveOrice persoana poate suferi un accident ca urmare a unor cauze diferite cu care se poate intalni pe pracurs. Dar cele care se produc, de obicei, in timpul diverselor activitati sportive sau a celorlalte forme de exercitiu se numesc leziuni sportive. Cele mai comune accidente sportive, in general, implica sistemul osos, cel muscular sau raniri ale cartilajelor. Aceste lucruri se intampla de cele mai multe ori din cauza insuficientei incalziri inaintea efortului, formarii de rele obiceiuri la joc sau a folosirii unor echipamente neadecvate.

Tipurile de leziuni sportive includ:
· Leziuni musculare si ale ligamentelor: acestea sunt clasificate ca entorse sau intinderi. Cand ligamentele sunt ranite, ele se numesc entorse, iar orice accidentare a unor tendoane sau muschi se considera ca fiind intinderi. Aceste afectiuni sunt clasificate de la gradul intai la gradul al treilea, depinzand de gravitatea care se constata. Leziunile de gradul intai, spre exemplu, sunt intinderi destul de usoare ale ligamentului sau muschiului, in timp ce acelea care sunt de gradul trei prezinta o ruptura severa in muschi sau ligament.
· Leziuni ale genunchilor: in aceste zone se transfera o mare parte din greutatea corpului si acest lucru duce la o gramada de probleme care ii fac susceptibili de a se deteriora inainte de vreme. Accidentarile genunchilor pot fi extrem de dureroase, totusi exista anumite afectiuni ale genunchilor care nu sunt foarte severe, in timp ce altele pot fi foarte grave. Ranile la rotula, sensibilitatea crescuta a genunchilor si alte probleme nu sunt, de obicei, extrem de severe. Accidentarile foarte grave includ deteriorarea accentuata a cartilajelor si a ligamentele care sunt atasate in jurul genunchiului si care se slabesc.
· Raniri ale tibiei: acest tip de leziuni sunt foarte frecvente in cazul alergatorilor, mai ales pentru cei care fac eforturi pe parcursul unei lungi perioade de timp. Aceste persoane sufera de mari dureri care se pot deplasa in jos si in partea din fata a membrelor inferioare. Aceste afectiuni pot aparea, de asemenea, si in cazul celor care nu au obiceiul sa se incalzeasca in mod corect sau folosesc echipamentele de antrenament intr-un mod gresit.
Pentru ranirile severe, este necesar sa se efectueze imediat o vizita la un medic sportiv si care sa estimeze gravitatea accidentarii. Acesta va sti daca leziunea este severa in cazul in care se constata urmatoarele semne:
• durere foarte mare in zona afectata
• umflarea leziunii si amorteli in acel loc
• incapacitatea de a pune orice greutate pe zona afectata
Un numar de leziuni sportive se pot trata cu grija la domiciliu. Exista nenumarati medici care spun sa se urmeze tehnica RICE pentru a avea grija de leziuni. In aceasta se include odihna regiunii afectate, aplicarea de comprese cu gheata pentru a reduce umflaturile, compresia zonei pana se disperseaza sangele si lichidele care se acumuleaza acolo si care impiedica procesul de recuperare si ridicarea piciorului care va facilita fluxul corect in acea zona.

Dupa ce umflatura s-a atenuat, iar durerea mai incepe sa scada, acesta este, de obicei, un semn ca accidentarea este in afara zonei de pericol si, cu o multime de odihna si precautie, ar trebui ca totul sa decurga spre mai bine.

FacebookGoogle+LinkedInPinterestRedditTwitter